Werkplek en zorg

De vorm van zorg welke wij bieden op de boerderij is een dagbesteding voor mensen met onder andere een verstandelijke beperking, psychische problemen of een autistische stoornis. Tevens bieden wij plaats aan mensen met een burn-out of diegenen die om een andere reden een afstand hebben tot de arbeidsmarkt.

De leeftijd loopt uiteen van 14-15 jarigen tot 60 plussers. We hebben dagelijks plaats voor circa 15 personen.

De begeleiding van de hulpboeren gebeurt door boer Hans en zijn medewerkers. Deze mensen hebben allen hetzij uit ervaring of door het volgen van een vakopleiding een zorg- en of agrarische achtergrond.

Onze visie is een praktische en wil zeggen dat we proberen iedereen te laten deelnemen aan de voorkomende werkzaamheden op de boerderij of anderzijds te betrekken bij activiteiten.

In de toekomst hopen wij dementerende bejaarden een dagopvang te kunnen bieden in het “BOERDERIJCAFE”, welke in aanbouw is onder de tweede grote rieten kap op het erf.

Er is plaatsing mogelijk via AWBZ en PGB. De zorgboerderij is zelfstandig, dat wil zeggen: financiering is buiten een zorginstelling om mogelijk, maar kan wel vanuit een zorginstelling geregeld zijn.  Via Stichting BEZINN Drenthe kunnen wij gebruik maken van AWBZ toelating.

De hulpboeren helpen zoveel mogelijk mee met de dagelijkse werkzaamheden.

Het verzorgen van de dieren staat daarbij voorop. Daarnaast is er veel afwisseling in het werk zowel binnen als buiten. In het zomerseizoen is dat bijvoorbeeld: zaaien, poten, onkruid wieden, schoffelen, hooien en oogsten. In de winter valt te denken aan: hout zagen of timmer klussen.

Sommigen vinden het kantinewerk leuk, anderen gaan direct met de boer de stallen in, voeren, uitmesten, instrooien, vegen en dergelijke. Er is veel werk op het erf te doen, het bijhouden van de moestuin met tunnelkas, de weilanden met houtwallen en de gebouwen. In de Landwinkel bieden we dagbesteding bij alle voorkomende werkzaamheden tijdens de openingstijden.

Het bouwen doen we in eigen beheer, voor de meeste hulpboeren  is dit ook belangrijk werk.

 

Zomer

Er zijn elke dag verse groentes uit de tuinen, geplukt door onze hulpboeren.

Voor een complete maaltijd zijn er volop ingrediƫnten verkrijgbaar in onze Landwinkel.